LiKA – Frågor och Svar

Voiced by Amazon Polly

Vad är LiKA | IT-tempen för lärare?

LiKA (Ledning – Infrastruktur – Kompetens – Användning) är ett självskattningsverktyg som SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) har tagit fram, som syftar till att vi ska få en konkret bild av digitaliseringen på skolan, med förslag på handlingsplaner för kompetensutvecklingsinsatser för skolledning och lärare.
LiKA har en tydlig och given koppling till våra svenska styrdokument med fokus på de förändringar och förtydliganden som är inskrivna och gäller från och med hösten 2018.

Vill du veta mer om LiKA kan du läsa om det på deras webbplats på https://likalarare.skl.se/about

Registrera dig som lärare och skapa ett konto i LiKA

1. Gå in på LiKA – it-tempen för lärare – på https://likalarare.skl.se
    2. Klicka på Skapa konto.
    3. Fyll i person- och användaruppgifter på sidan som kommer fram.
      OBServera att du måste använda din arbetsmail när du fyller i e-postadress.
    4. Fyll i bildverifieringen och bocka för att du godkänner användarvillkoren.
    5. Under rubriken kommun väljer du Stockholm GR2 – som är grundskoleområde 2, dit Årstaskolan tillhör.
    6. Välj sedan Årstaskolan under skola.
    7. Bocka därefter för de ämnen och ämnesområden som du arbetar med.
    8. Klicka på Skapa konto.
    9. Du kan nu påbörja din skattning.
    10. Skolansvarig för LiKA på Årstaskolan, Micke Kring, får nu ett meddelande och godkänner dig in i skolans LiKA-miljö.

Starta en värdering (gör självtestet)

1. Se till att du är inloggad och starta en värdering genom att klicka på fliken “Starta en värdering”
  2. Välj skolform och påbörja din värdering. Läs gärna introduktionstexterna till respektive område.
  3. Glöm inte att spara din värdering, den sparas inte automatiskt.
  4. Om du startar upp en värdering men inte hinner göra klart den, kan du spara den och  öppna den vid ett senare tillfälle. Du hittar dina sparade värderingar under “Mina sparade värderingar”.

Dela din värdering

När du är klart med din värdering så måste du dela den för att staden ska kunna få ut statistik. Läraren är anonym när den delar sin värdering med staden.

1. Klicka på “spara-ikonen” längst upp till höger (där det står ‘hantera din värdering’) för att spara din värdering.
  2. Här i fönstret som öppnas kan du nu döpa din värdering samt välja att dela den. Välj Årstaskolan och klicka på spara-knappen i fönstret.

OBS! Du kan endast dela din värdering när du är klar med hela värderingen.