Legimus

Användning

MTMs app för egen nedladdning av talböcker (skönlitteratur).

App

Finns att ladda ned från Skolappar på elevernas iPads.

Webbsida

http://www.legimus.se/

Inloggning

Inloggning skapas på Årstaskolan av Memme i biblioteket. För att inloggning ska kunna skapas krävs att ett dokument fylls i av vårdnadshavare. Formuläret finns att hämta i bibliotekets fack på Årstaskolan – Årsta Torg och på Årstaskolan – Årstaviken finns dokumentet vid personalfacken i facket märkt Legimus.

Elever och föräldrar kan få en introduktion i Legimus av Memme. Boka tid via e-post på memme.chatfield@stockholm.se

Så här använder du appen

Nedan information är hämtad från legimus.se

Logga in

1. Logga in i appen genom att skriva din e-postadress eller användarnamn och lösenord.
  2. Klicka på Visa om du vill se lösenordet medan du skriver.
  3. Klicka på “OK”.

Hitta i appen

Appen har fyra flikar som du hittar längst ner i appen:

• Böcker: de talböcker du har lagt till i appen
  • Tidningar: taltidningen du prenumererar på
  • Egna filer: filer i DAISY-format som du lägger till i appen och arkiverade tidningar
  • Listor: lista med förra månadens nya böcker

Hitta böcker

Appen öppnas i fliken böcker. Det är här du laddar ner och hittar dina böcker.

1. Peka på sökknappen högt upp i fönstret
  2. Skriv författare, titel eller ämnesord. Peka på knappen “Sök”
  3. En träfflista visas. Klicka på boken du vill läsa
  4. Du kommer till en sida med mer information om boken. Här kan du även provläsa boken. För att lägga den i bokhyllan väljer du “Lägg i bokhyllan”

Nu hittar du boken i fliken Böcker.

Ladda ner boken

Du kan ladda ner talboken till din telefon eller surfplatta. Bokens filer sparas då i din telefon eller platta och du kan lyssna utan att ha tillgång till nätet.

1. Klicka på knappen bredvid boken
  2. En meny visas, välj Ladda ner.
  3. Ett meddelande visas som talar om hur stor boken är, klicka OK.
  4. Nu startar nedladdningen.
  5. Stapeln visar 100% och ett meddelande visas nedladdningen är klar.

Nu kan du läsa boken offline och behöver inte vara uppkopplad.

Läsa boken

Klicka på boken för att starta uppläsningen. Uppläsningen startar direkt. Nu visas spelarskärmen med knappar för att starta, stoppa och navigera i uppläsningen.

Spelarknapparna

Längst ner i boken finns spelarknappar. Du kan välja att ha Enkel navigering eller Daisynavigering. Om du laddar ner appen på nytt får du alltid Enkel navigering, äldre appar har Daisynavigering. Du väljer i inställningar vilken navigering du vill ha.

Du kan starta och pausa uppläsningen. Du kan också hoppa i boken, gå till ett särskilt avsnitt eller förflytta dig mellan olika nivåer:

• delar
  • kapitel
  • rubriker
  • sidor
  • meningar
  • olika tider: 30 sekunder, 60 sekunder eller 2 minuter

Enkel navigering

Klicka på knappen Alla nivåer för att komma till meny där du väljer hur stora steg du vill ta i boken. Med pilarna fram och tillbaka går du steget du vill ta.

Daisy-navigering

Välj nivå genom att klicka på pilarna Ner eller Upp. Med pilarna Nästa och Föregående går du steget du vill ta.

Knappen navigera

Högt upp i appen finns knappen Navigering som du kan använda dig av för att ta dig runt i boken. Här ser du alla delar och kapitel i boken. Klicka på det kapitel du vill börja läsa.

Lägga till bokmärke eller anteckning

För att lägga till ett bokmärke, klicka på knappen ”Lägg till Bokmärke” uppe till höger.

Här kan du också välja om du vill skriva eller läsa in en anteckning:

• skriv anteckningen i rutan. Du får plats med mycket text.
  • spela in genom att klicka på den röda knappen. Tryck på samma knapp för att avsluta. Tänk på att tala nära mikrofonen.
    Ljudinspelningen sparas bara på den enhet där du spelade in den. Du kan alltså inte lyssna på annan telefon.

Klicka ”Ok” för att spara. Du hittar dina bokmärken och anteckningar under knappen Navigering.

Ändra uppspelningshastighet

Det går att höja och sänka hastigheten på uppläsningen. Högt upp i appen finns knappen Hastighet.

1. Klicka på knappen Hastighet.
  2. Dra för att öka eller sänka hastigheten. Du kan också använda knapparna.
  3. Klicka OK.
  4. Klicka på knappen Spela så börjar uppläsningen