Distans-, hem- och fjärrundervisning | Teknik – Personal

Voiced by Amazon Polly

På den här sidas så samlar jag tekniska tips, lathundar och instruktioner till er personal som jobbar med distans-, hem- och fjärrundervisning. Har ni önskemål, kan ni kontakta mig.

Sidan kommer att uppdateras löpande i takt med att jag hinner skapa innehåll.

Innehåll

1. Överbelastning – Ha en plan A och B
  2. Kommunikation – och vikt att att kommunicera tydligt
  3. Spela in och ladda upp / dela video
  4. Videomöten eller videolektioner
  5. Videomöte med exempelvis vårdnadshavare
  6. Lösenord till konton – elever
  7. Spela in din skärm på iPad
  8. Spela in video och ljud i din Powerpoint – Windows PC
  9. Koppla upp din dator på stadens VPN
  10. Chatta med elever eller kollegor i Teams, 1-1 eller i grupp
  11. Kontakta elever och vårdnadshavare via e-post eller telefon
  12. Grundläggande film om Teams och hur Teams fungerar

Överbelastning – Ha en plan A och B

Många av de tjänster vi nyttjar kommer att – till och från – drabbas av överbeslastning. Se till att ni har backup om exempelvis ert videomöte inte skulle fungera, eller “lagga” så pass att det inte fungerar. Prova två olika videomötestjänster, eller ha som regel att om mötet inte fungerar, så mailar ni ut instruktioner till eleverna. Kom överens med er klass.
Om e-post är överbelastat, kan ni använda chatten? Titta igenom de tjänster ni använder och planera backup så gott det går. Det viktiga är egentligen att veta att det kommer att strula ibland.

Kommunikation

Klassbloggen

Klassbloggen är den huvudsakliga kanalen för information och backup i fall Teams inte fungerar. I de yngre åldrarna publicerar ni både information samt lektionsmaterial här, medans de äldre åldrarna använder Teams för lektionsmaterial och bloggen för information.

Bloggarna är publika och öppna för alla, Teams endast för personal och elever.

Klassbloggen – Tänk på språket när ni skriver inlägg

Eftersom det i dessa tider är extra viktigt att information och lektionsmaterial når ut till så många som möjligt, men även förstås av så många som möjligt, så önskar jag att ni tar en extra korrekturläsning innan ni publicerar. Ju mer korrekt och rättstavad svenska desto bättre fungerar exempelvis Google translate och de andra översättningstjänsterna som vi använder för att översätta er text till andra språk.

Klassbloggen – Instruktion – Logga in och skriv ett inlägg

Om ni som personal sakar inloggningsuppgifter, hör ni av er till Micke Kring. Det gäller även om ni behöver tillgång till flera årskurser.

Spela in och dela / distribuera video

Det enklaste sättet att dela filmer som du spelar in till dina elever, är att göra det via klassbloggen. Efter att du har spelat in din film, är det inte svårare att ladda upp och infoga en film på bloggen än vad det är att ladda upp en bild. Du gör faktiskt på exakt samma sätt.

Om du har filmer som är längre än cirka 5 minuter rekommenderar jag dig att använda en riktigt videotjänst som Youtube och bädda in din film därifrån. Beroende på hur mycket film som laddas upp, kan detta behöva justeras. Jag meddelar alla i så fall.

Spela in video med iPad eller iPhone

I filmen ovan så ger jag lite korta tips på hur du kan spela in video med din iPad eller mobiltelefon. Stativ kan ni fråga vaktmästarna efter, om ni inte har något. Det finns även ett i Makerspace, så vill man kan man alltid boka det rummet.

Ladda upp film direkt på bloggen

Du kan ladda upp film direkt till bloggen från dator, padda eller mobil med några få enkla steg. Har du laddat upp en bild på bloggen så fungerar det på exakt samma sätt med film, förutom att det tar lite längre tid. En videofil är ju mycket större än en bild och dessutom måste filmen göras om i olika format, så den kan visas upp på olika enheter, som mobil eller dator.

1. Skapa ett nytt inlägg
  2. Skriv en rubrik
  3. Lägg till media och ladda upp din film – det här kan ta ett litet tag beroende på hur stor filmfilen är.
  4. Se till att textlänken till din film står på en egen rad (som i filmen). Om du vill lägga till text, skriv då på raden under.
  5. Välj kategori och publicera. Klart. Nu kan det ta upp till 30 minuter innan filmen visas på bloggen.

Ladda upp film på Youtube

Konto – Om ni inte vill registrera ett konto själv, så kan ni maila Micke Kring, så fixar han ett konto till dig.

I filmen visar jag dig hur du laddar upp en film till Youtube från din iPad. Filmen laddas upp som olistad, vilket vi väljer. Det gör att filmen inte är sökbar på Youtube, utan endast de som har länken till filmen kan se den.

Videomöten och videolektioner

Alternativ A | Microsoft Teams

Arbeta remote i Teams med helklass – Dator
I filmen visas hur du schemalägger och håller ett videomöte eller lektion med en klass i Teams från en dator. De flesta funktioner, som hur du delar din skärm, spelar in mötet eller visar en Powerpointpresentation, visas även.

Arbeta remote i Teams med en eller en mindre grupp av elever – Dator
I filmen så visas det hur du kan arbeta med en elev eller en mindre grupp av elever via video eller röst i Teams från en dator.

Arbeta remote i Teams med helklass – iPad
I filmen visas hur du schemalägger och håller ett videomöte eller lektion med en klass i Teams från en iPad. De flesta funktioner, som att dela en powerpointpresentation eller inspelning av möte, visas även.

Arbeta remote med en elev  – iPad
I filmen så visas det hur du kan arbeta med en elev eller en mindre grupp av elever via video eller röst i Teams från en iPad.

Videomöte med exempelvis vårdnadshavare

Om du vill hålla ett videomöte i Teams med någon utanför Stockholms stad, så bokar du helt enkelt ett möte. Den som blir inbjuden till mötet, får en länk till mötet som den klickar på.

Lösenord till konton – elever

Om en elevs inloggning inte fungerar, så ska eleven gå via er personal. Ni skickar det sedan till Årstaskolans Helpdesk, så försöker vi lösa det.
Problemet ligger i att vi (Micke eller Arvid) inte kan verifiera att det faktiskt är rätt elev som vill ha ett nytt lösenord exempelvis. Därför måste det gå via er, som känner eleverna.

Spela in din skärm på iPad

Om du vill göra instruktionsfilmer eller liknande där du vill spela in din skärm, så är det superenkelt att göra med din iPad. Dra igång en Powerpoint och prata till, använd en whiteboard-app eller visa en webbsida. Inga problem.

Spela in video och ljud i din Powerpoint – Windows PC

Om du vill spela in din webbkamera på datorn samt ljud när du presenterar din powerpoint-presentation, så kan du se filmen nedan. Den visar också hur du gör om du bara vill spela in ljud. Givetvis kan du samtidigt rita och stryka under saker och spela in det också.
Därefter kan du dela ditt dokument som vanligt med eleverna eller spara det som en film och ladda upp på Youtube eller till bloggen.
Det här fungerar bara i programmet Powerpoint till Windows PC. Om du använder iPad är det kan du titta på skärminspelning för iPad längre upp på den här sidan.

Koppla upp din dator på stadens VPN

Om du behöver komma åt vissa av stadens tjänster, eller bara arbeta med din dator som om du var på plats på skolan, så kopplar du upp dig mot stadens VPN. I länken nedan så kommer du till en enkel instruktionsfilm i hur du gör.

https://supportguider.stockholm.se/3258.guide

Chatta med elever eller kollegor i Teams, 1-1 eller i grupp

I filmen visar jag hur du gör när du vill chatta med någon i Teams, antingen en-till-en eller i grupps (till exempel klass).

Kontakta elever och vårdnadshavare via e-post eller telefon

Använd Kontakt i Skolplattformen för att ta reda på e-post eller telefonnummer till vårdnadshavare, eller för att skicka e-post till vårdnadshavare eller elever i dina klasser och / eller grupper.

Gå till https://support.arstaskolan.se/e-post-och-telefon-till-elever-och-vardnadshavare/ för att se hur du gör.

Grundläggande film om Teams och hur Teams fungerar

En grundläggande instruktionsvideo om hur Teams fungerar i praktiken som användare i Stockholm