Personal – Distans- och fjärrundervisning | Teknik

På den här sidan samlar jag tekniska tips, lathundar och instruktioner till er personal som jobbar med distans-, hem- och fjärrundervisning. Har ni önskemål, kan ni kontakta mig.

Sidan kommer att uppdateras löpande.

Innehåll

1. Överbelastning – Ha en plan A och B
  2. Kommunikation – och vikt av att kommunicera tydligt
  3. Spela in och ladda upp / dela video
  4. Teams – Videomöten eller videolektioner
  5. Teams – Videomöte med exempelvis vårdnadshavare
  6. Lösenord till konton – elever
  7. Spela in din skärm på iPad
  8. Spela in video och ljud i din Powerpoint – Windows PC
  9. Koppla upp din dator på stadens VPN
  10. Chatta med elever eller kollegor i Teams, 1-1 eller i grupp
  11. Kontakta elever och vårdnadshavare via e-post eller telefon
  12. Forskningsbaserat stöd för onlineundervisning

Överbelastning – Ha en plan A och B

Många av de tjänster vi nyttjar kommer att – till och från – drabbas av överbeslastning. Se till att ni har backup om exempelvis ert videomöte inte skulle fungera, eller “lagga” så pass att det inte fungerar. Prova två olika videomötestjänster, eller ha som regel att om mötet inte fungerar, så mailar ni ut instruktioner till eleverna. Kom överens med er klass.
Om e-post är överbelastat, kan ni använda chatten? Titta igenom de tjänster ni använder och planera backup så gott det går. Det viktiga är egentligen att veta att det kommer att strula ibland.

Kommunikation

Sharepoint / Teams / E-post / Blogg

Det viktigaste med kommunikation är att det fungerar. Den huvudsakliga kanalen för införmation till vårdnadshavare är Skolplattformen / Sharepoint, men om det inte fungerar kan ni använda exempelvis e-post via Kontakt i Skolplattformen eller klassblogg (beställ via Micke Kring).

Gällande eleverna är det bäst att hålla sig till Teams, som eleverna är vana med. Meddela dem var ni kommer att kommunicera samt en backup ifall Teams inte skulle fungera.

Information och nyheter från Årstaskolan

För de vårdnadshavare som inte kommer åt / använder Skolplattformen, finns all information som vi lägger ut som Årstaskolan (inte klasserna) dubblerad på https://klass.arstaskolan.se
Där kan man också prenumerera via e-post. Den sidan är öppen och publik. Tipsa gärna de vårdnadshavarna om det.

Spela in och dela / distribuera video

Om du vill spela in film och dela detta till dina elever finns det två sätt att göra det på. Antingen så gör du det via Microsoft Stream som ingår i Office365. Då kan du dela dina filmer i exempelvis Teams. Nackdelen är att du inte kan dela dessa publikt.

Det andra sättet är att du laddar upp film direkt på din klassblogg – om du har en. Då kan alla komma åt filmen.

Ladda upp film på Microsoft Stream och dela till Teams

I filmen så visar jag hur du som personal kan ladda upp film till Microsoft Stream som ingår i Office365. När du laddat upp filmen kan du bädda in/länka den till exempelvis Teams.

Spela in video med iPad eller iPhone

I filmen ovan så ger jag lite korta tips på hur du kan spela in video med din iPad eller mobiltelefon. Stativ kan ni fråga vaktmästarna efter, om ni inte har något. Det finns även ett i Makerspace, så vill man kan man alltid boka det rummet.

Ladda upp film direkt på bloggen

Du kan ladda upp film direkt till bloggen från dator, padda eller mobil med några få enkla steg. Har du laddat upp en bild på bloggen så fungerar det på exakt samma sätt med film, förutom att det tar lite längre tid. En videofil är ju mycket större än en bild och dessutom måste filmen göras om i olika format, så den kan visas upp på olika enheter, som mobil eller dator.

1. Skapa ett nytt inlägg
  2. Skriv en rubrik
  3. Lägg till media och ladda upp din film – det här kan ta ett litet tag beroende på hur stor filmfilen är.
  4. Se till att textlänken till din film står på en egen rad (som i filmen). Om du vill lägga till text, skriv då på raden under.
  5. Välj kategori och publicera. Klart. Nu kan det ta upp till 30 minuter innan filmen visas på bloggen.

Teams – Videomöten och videolektioner

Vi använder Teams för videomöten, men om Teams skulle strula kan ni alltid använda Zoom. Gratiskontot stöder upp till 40 minuters möte.

Snabbguide – Kom igång med Teams – PDF

Klicka på bilden eller här för att ladda ned kom-igång-guiden från Microsoft Education.

Schemalägg en (video)lektion med strikta inställningar

I denna film visar jag hur du schemalägger och ställer in ett videomöte i Teams, så att du äger mötet och att elever inte kan stänga av mikrofoner och liknande.

Ställ in eller stäng av notiser i Teams – och andra inställningar

I den här filmen visar jag dig hur du kan göra lite olika inställningar i Teams, som att skräddarsy notiser eller att välja utseende och vilken kamera eller högtalare du vill använda.

Skapa e-postregel i Outlook för att sortera bort meddelande från Teams

Om du är med i många team, så kommer du få en massa e-post när möten bokas in. Dessa kan du skapa en regel för, så att all e-post från teams hamnar i en mapp och inte ligger i din inkorg.

Två snabba, enkla tips för bättre ljud och ljus i ditt möte

1 – Använd en lampa som lyser upp ditt ansikte och 2 – använd ett headset, exempelvis det du har till din telefon för bättre ljud.

Videomöte med exempelvis vårdnadshavare

Om du vill hålla ett videomöte i Teams med någon utanför Stockholms stad, så bokar du helt enkelt ett möte. Den som blir inbjuden till mötet, får en länk till mötet som den klickar på.

Lösenord till konton – elever

Om en elevs inloggning inte fungerar, så ska eleven gå via er personal. Ni skickar det sedan till Årstaskolans Helpdesk, så försöker vi lösa det.
Problemet ligger i att vi (Micke eller Arvid) inte kan verifiera att det faktiskt är rätt elev som vill ha ett nytt lösenord exempelvis. Därför måste det gå via er, som känner eleverna.

Spela in din skärm på iPad

Om du vill göra instruktionsfilmer eller liknande där du vill spela in din skärm, så är det superenkelt att göra med din iPad. Dra igång en Powerpoint och prata till, använd en whiteboard-app eller visa en webbsida. Inga problem.

Spela in video och ljud i din Powerpoint – Windows PC

Om du vill spela in din webbkamera på datorn samt ljud när du presenterar din powerpoint-presentation, så kan du se filmen nedan. Den visar också hur du gör om du bara vill spela in ljud. Givetvis kan du samtidigt rita och stryka under saker och spela in det också.
Därefter kan du dela ditt dokument som vanligt med eleverna eller spara det som en film och ladda upp på Youtube eller till bloggen.
Det här fungerar bara i programmet Powerpoint till Windows PC. Om du använder iPad är det kan du titta på skärminspelning för iPad längre upp på den här sidan.

Koppla upp din dator på stadens VPN

Om du behöver komma åt vissa av stadens tjänster, eller bara arbeta med din dator som om du var på plats på skolan, så kopplar du upp dig mot stadens VPN. I länken nedan så kommer du till en enkel instruktionsfilm i hur du gör.

https://supportguider.stockholm.se/3258.guide

Chatta med elever eller kollegor i Teams, 1-1 eller i grupp

I filmen visar jag hur du gör när du vill chatta med någon i Teams, antingen en-till-en eller i grupps (till exempel klass).

Kontakta elever och vårdnadshavare via e-post eller telefon

Använd Kontakt i Skolplattformen för att ta reda på e-post eller telefonnummer till vårdnadshavare, eller för att skicka e-post till vårdnadshavare eller elever i dina klasser och / eller grupper.

Gå till https://support.arstaskolan.se/e-post-och-telefon-till-elever-och-vardnadshavare/ för att se hur du gör.

Forskningsbaserat stöd för att hantera onlineundervisning

I PDF:en som ni kan ladda ned genom att klicka här eller på bilden ovan hittar ni en sammanställning av Jonas Linderoth med tips gällande pedagogiska strategier, kommunikation samt organisation och planering.