Distans-, hem- och fjärrundervisning | Elever och vårdnadshavare

Innehåll

1. Information från Årstaskolan och ditt barns klass
  2. Lektionsmaterial och läxor – var hittar jag det?
  3. Kommunikation – Videomöte, chatt och e-post
  4. Kom igång med din dator – grundkurs årskurs 7-9
  5. Logga in på Skolplattformen och Office365 | årskurs 0-9
  6. Problem med ditt konto – användarnamn eller lösenord
  7. Modersmålsundervisning
  8. Support och hjälp

Information från Årstaskolan och ditt barns klass

Klassinformation

Du som förälder hittar aktuell information från ditt barns klass via Stockholm Stads Skolplattform. Det kan också ske på något annat sätt, som via e-post – om ditt barns mentor har meddelat er det eller om Skolplattformen ligger nere.

Information från Årstaskolan

Du som förälder hittar aktuell information från oss på Årstaskolan via Stockholms Stads Skolplattform.
Dessutom, om du har problem med att komma åt Skolplattformen, så kan du gå till https://klass.arstaskolan.se där vi också lägger ut informationen. Den sidan är helt öppen och där kan du också prenumerera via e-post på nyheter.

Lektionsmaterial och läxor – var hittar jag det?

Årskurs 7-9

Du som elev hittar allt som rör din undervisning i Teams.
Föräldrar / vårdnadshavare har inte tillgång till Teams, så vill du se det material som rör ditt barns undervisning så får du be ditt barn att dela sina inloggningsuppgifter med dig.

Kommunikation – Videomöte, chatt och e-post

Du som elev kan kommunicera med dina lärare på lite olika sätt. Det kan ske exempelvis med e-post, telefon, chatt eller videomöte, antingen en-till-en eller flera. Beroende på vilken klass eller årskurs du går i kommer det att se lite olika ut. Det kan till och med vara så att det inte går att hålla en videolektion för att den tjänsten är överbelastad för tillfället. Därför är det viktigt att du läser din e-post och håller koll på ditt klassteam.

Videomöten och videolektioner – några enkla regler

När vi har videomöten eller lektioner i Teams, är det viktigt att du som elev tänker på några saker, så att det går så bra som möjligt.

1. Ha din mikrofon avstängd när du går med i mötet – tills din lärare säger något annat
  2. Kom i tid till lektionen
  3. Chatten används bara till frågor som rör lektionen
  4. Skriv i chatten om du vill fråga något – läraren fördelar ordet
  5. Visa respekt mot varandra – samma regler gäller digitalt som fysiskt i klassrummet

Chatt – Teams

I filmen nedan visar vi dig hur chatten fungerar. Tänk på att visa respekt mot varandra, på samma sätt som när ni har videomöten. Samma regler gäller digitalt som fysiskt. Allt loggas dessutom i stadens system.

Kom igång med din dator – grundkurs | årskurs 7-9

Om du som elev känner dig lite osäker på din dator och de program vi använder till e-post, att skriva (ordbehandling), webbläsaren, dela dokument och hur du kan använda din mobiltelefon eller privat dator – då ska du klicka på länken https://support.arstaskolan.se/elev-kom-igang-med-din-dator/.

Logga in på Skolplattformen och Office365 | årskurs 0-9

Logga in på Skolplattformen via webbläsare på både dator, iPad eller telefon

Om du inte har tillgång till någon iPad eller dator från skolan, eller vill logga in och komma åt ditt skolarbete från vilken dator, platta eller mobil som helst, kan du logga in på Skolplattformen.

Klicka på länken för guide till hur du gör https://support.arstaskolan.se/elev-logga-in-pa-skolplattformen-och-dina-tjanster/

iPad, iPhone eller Android – Ladda ned appar och logga in

Om du som elev har en iPad från skolan, eller vill använda din egna iPad eller mobiltelefon, måste du se till att du har alla Office365-appar installerade. Här hittar du appar för e-post, Teams, att kunna skriva (ordbehandling), spara och dela dokument.

Om du klickar på länken https://support.arstaskolan.se/elev-ladda-ned-och-logga-in-pa-dina-office365-appar/ så ser du hur du gör.

Problem med ditt konto – användarnamn eller lösenord

Om du har problem med ditt användarnamn eller lösenord hör du av dig till din lärare eller mentor. Det du kan göra först, är att prova igen och var noga så att du skrivit in dina uppgifter rätt. Det är lätt att missa en bokstav om det går för fort.

Modersmålsundervisning

Årskurs F-6
Till dessa elever och vårdnadshavare ska modersmålsläraren skicka uppgifter via mejl. Uppgifterna ska skickas inför varje lektion och följas upp före nästa veckas lektion. Eleverna gör uppgifterna på fritids eller hemma. Modersmålsläraren kontaktar elever och vårdnadshavare för att be om mejladress.

Årskurs 7-9
Eleverna ska ha distansundervisning. Det innebär att modersmålsläraren ska ha lektion som vanligt enligt schemat, men via datorn. Modersmålsläraren ska kontakta eleverna och informera om att de ska vara närvarande via datorn. Eleverna ska inte samlas i klassrum.

Support och hjälp

Om du behöver hjälp med hur program, appar och de tjänster du använder fungerar – fråga din lärare först. Om dina lärare inte kan svara så skickar de frågan vidare till de som jobbar med it på skolan.

Om du behöver hjälp med Skolplattformen så kan du som elev ringa 020-330900 eller maila till elevsupport@edu.stockholm.se
Om du som vårdnadshavare behöver hjälp med Skolplattformen kan du ringa 08-508 11 552 eller maila till support.skolplattformen@stockholm.se

För övriga problem eller frågor kan ni maila till micke.kring@edu.stockholm.se – som jobbar som it-pedagog på skolan.